Jesteś tutaj

Projektowanie i budownictwo

Projektowanie i budownictwo

Tuczarnia na około 1740 sztuk trzody chlewnej w bezściołowym systemie chowu

 

W budynku znajduje się 6 komór. Każda komora podzielona jest na 4 kojce przeznaczone dla tuczników do wagi 110kg. Pasza dostarczana jest do budynku za pomocą dwóch paszociągów spiralnych - takie rozwiązanie pozwala na stosowanie 2 rodzajów paszy (Grover i Finiszer). Pasza podawana jest bezpośrednio do TUBOmatów firmy POLnet. Pasza dla małych zwierząt po zakupie jest podawana ręcznie.

Właściciel zaczynał od niewielkiego budynku gospodarczego, zaadaptowanego na chlewnię dla 12 loch. W tej chwili gospodarstwo można śmiało zaliczać do najnowocześniejszych . W skład fermy wchodzą: budynek porodówki, warchlakarni, loch prośnych w kojcach grupowych, sektor krycia, knurownik oraz laboratorium.

Obiekt składa się z 2 budynków. W jednym obiekcie jest 15 komór, w każdej komorze może pomieścić się po około 140 sztuk  prosiąt do wagi 30 kg. W drugim obiekcie jest 7 komór po 120 sztuk warchlaków. System utrzymania na ruszcie plastykowym i posadzce betonowej .

Zwierzęta będą utrzymywane w systemie bezściołowym, na tzw. półruszcie. Obiekt podzielono na 5 komór po 102 stanowiska porodowe. Każda komora posiada niezależny system wentylacji, z płynną regulacją pracy wentylatorów Multifan. Powietrze do komór będzie dostarczane z zewnątrz budynku poprzez wloty powietrza umieszczone na ścianach bocznych i otwieranych automatycznie.

wyposażenie chlewni na 5500 loch
Ferma 5500 loch w cyklu otwartym. Grupa produkcyjna loch 250 sztuk. Zwierzęta do sprzedaży to warchlaki w wadze 30 kg. Na Fermie znajduje się 30 knurów.

Aby zapewnić trzodzie chlewnej należyty dobrostan, prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz aby osiągnąć odpowiedni poziom wydajności należy zapewnić odpowiedni mikroklimat w pomieszczeniach dla nich przeznaczonych.

Wybór systemu utrzymania i rodzaju kojców dla loch jest niezwykle trudny.

Przy podejmowaniu decyzji dotyczącej wyposażenia chlewni w określone kojce należy uwzględnić uwarunkowania prawne, normy dotyczące dobrostanu zwierząt, produkcyjność oraz stan zdrowia loch, jak również koszty związane z poszczególnymi rozwiązaniami. Nie bez znaczenia są także problemy związane z nakładami pracy i uciążliwością obsługi.