Jesteś tutaj

Systemy wentylacji

Systemy wentylacji

Wentylacja przesłonowa

  • długość deski przesłony 2,5 do 3 m
  • minimalne nachylenie deski - 20°
  • sufit pozbawiony przeszkód - podciągi, lampy itp.
  • maksymalna głębokość komory - 12 do 15 m
  • kalenica nie za wysoko - w przeciwnym razie złe mieszanie powietrza
  • z zewnątrz na centralny korytarz powierzchnia
  • 1,5 cm2 wlotu dostarcza 1m3 powietrza na godzinę
  • maksymalna temperatura w centralnym korytarzu 5°C poniżej wymaganej w komorze


Wentylacja drzwiowa

  • otwór w drzwiach tak duży jak jest to możliwe - minimalny od 2,5 do 3 cm2/1 m3/h
  • otwór w drzwiach z zasuwą regulującą dopływ powietrza
  • komin wentylacyjny wyposażony w diafragmę ograniczającą wydajność wentylatora
  • komin zamontowany w pobliżu wlotu powietrza - maksymalnie do 1/3 głębokości komory
  • maksymalna głębokość komory 12 do 15 m
  • frontowe ściany kojców wykonane z pełnego materiału - wys. 60 do 80 cm
  • z zewnątrz na centralny korytarz powierzchnia 1,5 cm2 wlotu dostarcza 1m3 powietrza na godzinę
  • maksymalna temperatura w centralnym korytarzu 5°C poniżej wymaganej w komorze

 


Wentylacja dyfuzyjna

• wysokość perforowanej podsufitki - minimalnie 2,5 m od poziomu podłogi rusztowej lub posadzki
• dach budynku normalnie izolować termicznie
• podsufitka wykonana: perforowana folia, perforowany styropian, wełna mineralna, mata z trzciny lub słomy
• temperatura w centralnym korytarzu maksymalnie 5°C poniżej wymaganej w komorze


Wentylacja porzeczna

• wloty powietrza umieszczone tuż przy suficie
• wloty powietrza z możliwością regulacji ich szczeliny otwarcia
• sufit bez przeszkód jak: podciągi, lampy itp.
• wentylatory wyposażone w żaluzje, lub inne zawory jednokierunkowe
• maksymalna szerokość hali - 12 m


Wentylacja kominowa

• wloty powietrza umieszczone tuż przy suficie z możliwością regulacji szczeliny ich otwarcia
• komin wentylacyjny wyposażony w pierścień wlotowy
• długość komina - maksymalna na ile pozwalają warunki wewnątrz chlewni